Pixi Adventskalender

I en Pixi adventskalender hittar du 24 små berättelser för barn som pixiböcker. Pixiböckerna är små lättlästa barnböcker som passar perfekt för små pojkar och flickor som vill sitta och bläddra i, ha med på resan i bilen eller flyget, eller för att läsa som godnattsagor. Ordet Pixi betyder ungefär troll eller älva. Alltså mytiska sagoväsen, vilket ju ofta är tema för barnböcker.

Pixiböcker kommer i ett väldigt smidigt format som gör att man alltid kan ha en bok med sig. Med en pixi-adventskalender får man en mysig sagostund varje dag fram till julafton tillsammans med sitt barn.

  • Pixi adventskalender passar barn (pojkar och flickor) mellan ca 2 – 6 år.

Pixikalender 2024 för barn

Vilka pixiböcker finns som adventskalendrar?

Varje år ges det ut nya adventskalendrar med pixiböcker. Det finns många klassiska och uppskattade sagoböcker som just Pixi.

Populära pixikalendrar de senaste åren har varit:

  • Mumin – pixikalender som utspelar sig i Mumindalen baserat på Tove Janssons mumintroll.
  • Jan Lööf berättelser – klassiska barnsagor med de klassiska illustrationerna av Jan Lööf, du har säkert hört talas om Sagan om det röda äpplet, Pelle och ficklampan eller Skrot-Nisse.
  • Vem-böckerna av Stina Wirsén (exempelvis Vem är arg?, Vem är bäst? Vem bestämmer? Vem städar inte? Vem är borta? Vem är sjuk? Vems byxor?). Vem-böckerna passar barn på mellan ca 2 – 4 år.
  • Alfons Åberg brukar ges ut som Pixiböcker med både sagoberättelser och pysselböcker.

Det finns även flera pixikalendrar med blandade barnböcker som Pelle Svanslös, Puck, Alla tre, Julia, Askungen, Törnrosa och Garbo Gris. Kalendrarna är utformade av olika illustratörer, som Cecilia Hekkilä eller Lisa Moroni.

Vad är pixiböcker?

När man pratar om pixiböcker är det ingen speciell författare eller tema utan det är själva formatet på boken – små böcker som mäter ca 10 x 10 cm.

Böckerna är omåttligt populära och har getts ut ända sedan 1950-talet. Fråga farmor, farfar, mormor eller morfar så ska du se att de säkert läst dessa böcker när de var små – alla barn som växte upp på 50- och 60-talet vet garanterat vad en pixibok är för något. I dagsläget har böckerna sålts i över 60 miljoner exemplar!

Nästan alla pixiböckerna är barnböcker men det finns även pixiböcker med serier för vuxna som Martin Kellermans ”Rocky” och Nina Hemmingssons tecknade serier (dessa finns tyvärr inte att hitta i några adventskalendrar).

Utöver att köpa pixiböckerna genom en adventskalender kan man köpa dem separat eller i kompletta samlingar hos större bokaffärer.

Fakta om Pixi Adventskalender 2024
Passar tillPojke, Flicka
Passar ålder3 - 6 år
Pris206 kr - 254 kr
NyhetPixi adventskalender – Maria Nilsson Thore (2024-04-17)
Pris: 207 kr
BilligastPixi adventskalender – Filippa Widlund - 206 kr
DyrastPixi adventskalender Emma Göthner - 254 kr