SVT Julkalender

Lika säkert som att tomten koller på julafton är det att att SVT sänder sin julkalender. SR (Sveriges Radio) sände sin första julkalender redan 1957 (Barnens adventskalender) och som julkalender i både tv och radio i och med Titteliture 1960.

Till de mest populära julkalendrarna som sänts i SVT hör Mysteriet på Greveholm, Trolltider, Sunes Jul, Tjuvarnas Jul och Teskedsgumman.

SVT Julkalender 2023: Trolltider – legenden om Bergatrollet

Årets julkalender på SVT ”Trolltider – Legenden om Bergatrollet” är en modern nyinspelad version av den klassiska serien ”Trolltider” från 1979 som hör till en av de mest uppskattade julkalendrarna genom tiderna. Genom SVT Öppet Arkiv går det att se den klassiska julkalendern från 1979 om man inte redan har sett den.

Sunes jul möter Sagan om ringen

Regisören Lisa Farzaneh beskriver julkalendern som en ”blandning av Sunes jul och Sagan om ringen”, anpassad för att hela familjen ska uppskatta serien.

Enligt legenden härskade det mäktiga Bergatrollet över Norden för länge sedan och spred kaos. De fyra folken – trollen, feerna, häxorna och människorna – lyckades få trollet att somna med hjälp av en magisk bärnsten. I den moderna versionen hittar en människa stenen, vilket bryter magin som håller trollet sovande.

Tolvåringarna Saga och Love, en människa och ett troll, slår sig samman för att hindra Bergatrollet från att vakna och ta över världen igen.

Många kända skådespelare i årets julkalender

I årets julkalender Trolltider – Legenden om Bergatrollet medverkar flera kända folkkära svenska skådespelare. Här är några av de mest framträdande rollerna:

  • Kjell Bergqvist: En av Sveriges mest välkända och uppskattade skådespelare känd från bland annat som den ständigt stressade märklaren Kaj i Mäklarna. I ”Trolltider” är han troll, vilket gör att han inte behöver raka av sig sitt skägg för att träda in i rollen.
  • Nour El-Refai: Känd för sin mångsidighet som både komiker, skådespelare och programledare. I denna julkalender spelar hon en av huvudrollerna, häxan Mara.
  • Malte Gårdinger: En yngre skådespelare som har börjat göra sig ett namn inom svensk film och TV. I julkalendern spelar han troll.
  • Henrik Dorsin: Välkänd främst för sin medverkan i ”Solsidan” även om han har många strängar på sin lyra. Henrik Dorsin spelar rollen som den plikttrogna vätten i serien, han har för media uttryckt sin entusiasm över att vara en del av denna nya version av ”Trolltider”.
  • Matilda Gross: Matilda Gross en del av skådespelarensemblen. Hon är en ung och lovande skådespelare som bland annat även har medverkat i Nelly Rapp – Dödens spegel. I julkalendern spelar hon Saga.
  • Ossian Skarsgård: Son till Stellan Skarsgård och Megan Everettär och är alltså ytterligare en Skarsgård som blir skådespelare. Han är bror till Alexander, Gustaf, Bill och Valter Skarsgård. Ossian spelar Love (ett av barnen) i julkalendern.

Köp SVT Julkalender 2024 här

Julkalender med lucköppning – en tradition sedan 60-talet

Julbåten Juliana – Bild från IMDB

Lucköppning i samband med julkalender i SVT (Sveriges Television) är en anrik jultradition som funnits ända sedan 60-talet.

Även om julkalender i radio och TV funnits några år innan så var det först vid Julbåtens resa jorden runt / Julbåten Juliana 1961 som man även kunde köpa en papperskalender så att barnen kunde öppna luckor samtidigt som de följde julkalendern i radio eller TV.

Inte alltid 24 luckor

Det var på den här tiden en något otraditionell julkalender som istället för 24 hade 44 luckor där vissa luckor var till för radiosändningen och andra för TV-sändningen. Se bilden här med flaggor och skeppet, luckor fanns både bakom flaggorna och på skutan.

Även Titteliture från 1960 var en något otraditionell julkalender då första sändningen och lucköppningen var den 27:e november som var första advent. På denna tiden sändes inga TV-program på onsdagar, så julkalendern fick ändå totalt 24 avsnitt och luckor.

Den första julkalendern som sändes i radio, Barnen adventskalender 1957, skiljde sig även den åt traditionella adventskalendrar. Julkalendern hade förvisso 24 nummer, men istället för luckor att öppna var det rutor som man skulle klistra dit en bild man fick klippa ut från radions programtidning. Det kan på sätt och vis därför sägas att detta var den första DIY-kalendern.

Fakta om SVT Adventskalender 2024
Passar tillBarn
Pris89 kr